onsdag 3. april 2013

Framdriftsplan














Alle bildene er tatt etter at vi kjøpte tomta. Tida går fort og det kan være frustrerende, men det er ofte lite man får gjort for å fremskynde prosessen. Så lenge man sørger for at de som skal gjøre noe gjør det de skal må man smøre seg med tålmodighet.

Veien fra første gang man tenker at det hadde vært fint å bo i hus til man kan flytte inn i ferdig bygg kan være lang. For meg er det nok fint at det tar tid siden jeg gruer meg litt til å flytte ut av Oslo. På den måten har jeg muligheten til å glede meg til alt det jeg tror blir veldig fint med å bo på Harestua, sånn at jeg blir fornøyd med å bo der når tida er inne. Noen ganger syns jeg likevel at ventetida er veldig lang, og skulle ønske det gikk fortere. Dette har vi imidlertid ikke særlig stor påvirkningskraft på, så vi får bare la tingene gå sin gang.


For at dere som leser skal få litt innblikk i hvordan prosessen med å bygge hus foregår har vi laget en slags framdriftsplan. Akkurat hvor lang tid de ulike delene tar kommer selvfølgelig an på hvilken husleverandør man velger, så denne framdriftsplanen er mest representativ for Premiumhaus. Likevel vil det være noen punkter som er generelle, og den kan derfor være veiledende selv om du har valgt en annen leverandør.

  • Behov for mer plass - Stadig irritere seg over å ikke komme inn i klesskapet fordi tørkestativet står i veien.
  • Sondere terrenget - Hvor ønsker man å bo? Hvor finnes det tomter til en overkommelig pris?
  • Kontakte banken - De færreste jeg kjenner har penger til å bygge hus uten litt drahjelp fra banken. Hvor mye kan man låne? Hvor mye ønsker man å låne?
  • Møte med potensielle husbyggere - Hvem kan levere det man vil ha til den prisen man vil gi? Vår erfaring er at mange av forhandlerne kvir seg veldig for å si noe om hva det vil koste å bygge. På den ene siden skjønner jeg at det er vanskelig fordi folk ønsker seg ulik standard, men samtidig hadde vi veldig konkrete tanker om hva vi ønsket oss, og mener at noen av de vi snakket med godt kunne vært litt tøffere på å si noe om hvilken kvadratmeterpris de kunne tilby. Uansett er det viktig å sette seg godt inn i de ulike prislistene sånn at man vet hva som eventuelt ikke er tatt med der. Vi har valgt Premiumhaus både fordi de tegner akkurat det vi ønsker oss, og fordi de har en standard som vi antakeligvis ville valgt å oppgradere til hos andre produsenter (lavt energitap, varmepumpe, vedlikeholdsfrie vinduer og kledning osv.)
  • Kjøpe tomt - Vi har altså valgt å kjøpe tomt på Harestua fordi det er nært Oslo, nært marka og nær deler av familien vår. Vi ønsket oss en tomt som grenset til skog, med noe utsikt og gode solforhold. Det fikk vi, og til og med uten budrunde. Tenke seg til! Det diskuteres mye om man skal finne tomt eller drømmehuset først. I og med at beliggenhet var viktig for oss både i form av nærhet til Oslo og nærhet til skog var det enkleste for oss å finne tomt først og tegne hus etterpå. På den måten trengte vi ikke ta hensyn til om tomten var skrå eller flat når vi skulle velge. For de aller fleste andre vil det også være mye lettere å tilpasse huset til tomta enn tomtekjøpet til huset.
  • Hustegning - Dette gjelder de fleste, uansett om man velger en arkitekt som vi har gjort, eller om man velger et kataloghus. Det er svært sjelden kataloghusprodusentene selger hus uten å tilpasse tegningene. Dette tar den tiden som kreves før man er fornøyd.
  • Søkeprosess - Man trenger en igangsettelsestillatelse fra kommunen for opparbeiding av tomt og oppsett av hus. Dette vil variere i tid fra kommune til kommune, og er kanskje det største usikkerhetsmomentet i tidsplanen.
  • Opparbeiding av tomt og støping av plate - Dette vil variere ut fra hvordan tomten ser ut, men vi har valgt å sette av en måned til dette og kommer til å gjøre det samtidig som huset produseres på fabrikk.
  • Huset produseres på fabrikk - Dette gjelder selvfølgelig kun dersom man velger en elementhusprodusent sånn som vi har gjort. Dette tar en måned og gjøres samtidig som vi opparbeider tomt og støper plate.
  • Huset settes på plass - Det fine med elementhus er at de er tett på svært kort tid. Dette tar kun 3-5 dager. Med andre ord en gunstig løsning hvis sommeren i år blir som sommeren i fjor.
  • Innvendig arbeid - Dette tar ca seks måneder.
  • Overtakelse - Her kan det være lurt å ha med seg en uavhengig fagperson som kan gjøre en vurdering av den jobben husleverandøren har gjort, for eksempel en takstmann. På denne måten er du sikret at du vet hva du overtar, og husleverandøren får en mulighet til å rette opp eventuelle feil og mangler sånn at alle blir fornøyd.
  • Innflytting!
  • Ettårsbefaring - Jeg er usikker på hvordan det er hos andre leverandører, men Premiumhaus gjennomfører i hvert fall en ettårsbefaring for å sjekke at alt fortsatt er som det skal. I garantitiden (5 år) har man dessuten mulighet til å si i fra selv om feil og mangler som eventuelt måtte dukke opp.
Man lærer mye av en sånn prosess som dette så det er bare å spørre hvis du lurer noe!

Lina (@omgdeterlina)

4 kommentarer:

  1. Glede mæ masse til å besøke nye huset dokkers!

    SvarSlett
    Svar
    1. Og du kan tro vi glede oss til å få besøk! Gjesterommet skal stå ferdig oppredd til dæ hele tida sånn at du bare kan ta turen :)

      Slett
  2. Hihihi, tenk at det blei tomt på dåkker...!!! Veldig kjekt det her, skal følge med dåkker i hele prosessen. Stor klæm :*

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja tenk det! Han Lars e i ekstase over utsikten til stor bod med all plassen han ønske sæ og hjemmekino. Æ glede mæ til uteplass og nærhet til skog og stillhet :) Også glede vi oss til å få dåkker på besøk hele gjengen :) God-klem!

      Slett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord til meg, jeg setter stor pris på alle som leser det jeg skriver. Jeg prøver å svare alle som kommenterer, men om du lurer på noe og ikke får svar, send meg en mail på omgdeterlina@gmail.com da er du sikret å få svar på spørsmålet ditt.

Klem fra Lina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...