mandag 29. juli 2013

Hva koster det å bygge hus?

Når regningene hoper seg opp og budsjettet sprenges er det godt å lene seg tilbake og tenke litt på at det viktigste allerede er kjøpt og betalt - beliggenheten. Den er det eneste vi ikke får gjort noe med i etterkant. Her kan man godt bo! Jeg skal prøve å gi dere noen tips til budsjettering, spør gjerne om det er noe som er uklart.

Hva det koster er jo et relativt spørsmål siden det vil variere veldig ut fra både beliggenhet og standard, men jeg vil likevel prøve å gi dere noen stikkord som det går an å ta utgangspunkt i for å finne ut hva drømmehuset vil koste. Da vi begynte å tenke på å bygge hus prøvde vi å finne ut hva man må regne med å bruke. Vi fant fint lite som var til hjelp, men har begynt å skjønne grunnen til det nå. Vår opplevelse er at det er få som vil gi en konkret pris når man bare ønsker å hente inn tilbud, og at det er mye man kan forhandle på. Derfor vil prisene variere mye. Vårt beste råd er å lage et strengt budsjett fra start sånn at man har god oversikt over alle kostnadene som påløper, for på den måten lett å kunne se hvor man må stramme inn når budsjettet sprekker. Det vil det gjøre. Jeg håper likevel at noe av dette kan være veiledende for andre som er i startgropa av en husbyggerprosess, siden jeg har forsøkt å si noe om hvilke kostnader man er nødt til å regne med sånn at de ikke kommer overraskende på.

  • Tomta kan jo variere veldig etter som hvor i landet den ligger. På feltet vi har kjøpt har tomtene vært priset fra 550 000 kr - 1 100 000 kr. 
  • Husprisen vil også variere stort etter som hva man ønsker seg. Kvadratmeterprisen på et hus er alt fra 18 000 kr - 25 000 kr over plate.
  • Oppgradering og ting som ikke er med i husprisen. For vår del er kjelleren og kjøkken utenom husprisen. Dette er jo ikke oppgradering, men noe vi må ha, så det er viktig at vi har rom for disse kostnadene i vårt budsjett. Innredning på vaskerom og i garderobe kommer også i tillegg for oss. Mange vil nok dessuten ønske å oppgradere det elektriske og velge andre (og antakeligvis dyrere) fliser til bad for eksempel. De fleste vil sikkert også ha en trapp som passer til gulvet man har valgt og da kan det være man må regne med ekstra kostnader for det også. Disse tingene er det viktig at man undersøker ved å sette seg grundig inn i leveransebeskrivelsen til husprodusenten. Går man til en av de store husprodusentene er det en tommelfingerregel at man nesten kan gange husprisen med to etter hvert som man endrer og legger til, fordi det er mye som ikke følger med standardleveransen (som for eksempel innvendig og utvendig maling, flislegging og så videre). Standardleveransen varierer fra firma til firma så her er det viktig å undersøke grundig.
  • Påkobling kommunale avgifter, strøm, søknad om igangsettelsestillatelse vil variere ut fra hvilken kommune du skal bygge i. Hvilke priser som er i din kommune kan du få vite ved å henvende deg direkte dit.
  • Rigg av byggeplass og byggestrøm vil også variere en del. Noen firma har dette som en del av husprisen, mens andre ønsker at det tas utenom. 
  • Graving og sprengingsarbeid koster alt fra 100 000 kr - 1 000 000 kr, det kommer helt an tomtas beskaffenhet. De største kostnadene er knyttet til bortkjøring av masse og sprenging. Bygger man på et nytt felt sånn som vi gjør er det lurt å finne ut om man kan samarbeide med sine nye naboer om dette. Vi har en tomt som gjør at vi trenger fyllmasse, og skal få tilkjørt masse fra en tomt rett nedi veien som må fjerne en del. På den måten sparer både de og vi litt penger.
  • Støp av plate (og i vårt tilfelle bygging av kjeller og garasje). Noen husfirma har dette med i prisen. Dette er også arbeid man har mulighet til å gjøre selv. Skal man sette bort støp av plate kommer prisen fort opp i 100/150 000. Kjeller kan man også gjøre selv ved hjelp av lecablokker, jackon termomur eller liknende. Dette er byggeklosser som er lette å stable som fylles med betong. Her er det store kostnader å spare.
  • Rentekostnader på byggelån varierer selvfølgelig ut fra størrelsen på byggelånet og hvor lenge du har det.
Jeg håper noe av dette kan være til hjelp, husbyggeprosessen har gitt meg en hel masse ny kunnskap som jeg gjerne deler av!

Lina (@omgdeterlina)

2 kommentarer:

  1. Så spennende lesning. Vi skal ikke bygge hus, men skal bygge ut etterhvert. Vi gleder oss stort til å få drømmehjemmet. Moro å ha noe å glede seg til :-) Takk som deler! Og ha en nydelig dag du. Klem fra Monica.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så gøy med påbygg! Vi føler oss veldig priviligert som får muligheten til å skape drømmehjemmet, og koser oss (stort sett) med planlegginga :) Jeg ønsker dere også masse lykke til og gleder meg til å følge med! God helg til deg Monica :) Klem fra Lina

      Slett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord til meg, jeg setter stor pris på alle som leser det jeg skriver. Jeg prøver å svare alle som kommenterer, men om du lurer på noe og ikke får svar, send meg en mail på omgdeterlina@gmail.com da er du sikret å få svar på spørsmålet ditt.

Klem fra Lina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...