lørdag 19. oktober 2013

Living in a material world

For noen uker siden begynte jeg å planlegge årets julegaver. I og med at vi bygger hus skal vi prøve å holde kostnadene litt nede. Dette er absolutt ikke fordi vi ikke liker å gi gaver, men samlet sett blir det jo veldig mange penger ut på en gang. Noen som kjenner seg igjen? Vi bestemte oss derfor for å gi en del gaver som er hjemmelaga, siden det er litt penger å spare på å gjøre jobben sjøl. Jeg brukte tid på å tenke ut hvem som trenger hva og hvilke farger de syns er fine. Men så slo plutselig min dårlige samvittighet til: Er dette nok liksom? Tenk om folk tar det som at vi ikke setter nok pris på dem til å kjøpe ordentlige gaver! Er det ikke litt kjipt med bare noe man har laga sjøl? Sånn driver hun på inni hodet mitt, denne dårlige samvittigheta, og før jeg visste ordet av det hadde jeg planlagt å både lage gaver og kjøpe "noe ekstra". Og det ekstra ved siden av må jo være av en viss størrelse tenkte jeg, også blei plutselig planen ganske mye dyrere enn opprinnelig tenkt.

Jeg vet jeg ikke er alene om å tenke sånn som dette, men hvorfor gjør vi det? Har vi blitt så opptatt av ting at vi ikke kan sette pris på enklere gleder? Da jeg var 8-9 år lærte vi å brodere i forminga på skolen. Jeg broderte alle stingene jeg hadde lært meg på en kremhvit lapp med de aller fineste garnfargene vi hadde. Den lappen pakket jeg inn så pent jeg fikk til og ga til oldemor til jul. Hun fikk tårer i øynene. Da jeg som 15-åring fant igjen den lappen i kommoden hennes spurte jeg hvorfor hun hadde giddet å ta vare på den, det var jo bare en lapp. Jeg burde i det minste ha lagd den til noe nyttig, som en nålepute eller noe. Da så oldemor på meg og sa at hun hadde tatt vare på den fordi hun fortsatt kunne både se og kjenne at jeg gav bort noe jeg var stolt av å ha laget, og at det minnet henne om den store gleden hun kjente selv når hun fikk til noe nytt som hun ikke kunne fra før. Dette har jeg båret med meg, så selv syns jeg det er så hyggelig å få hjemmelaga presanger. Jeg vet hvor mye jobb, og ikke minst hvor mye tanke som ligger bak. Hjemmelaga gaver rett fra hjertet. Håper de som får gaver fra oss i år tenker som oldemor og meg.

Lina (@omgdeterlina)

8 kommentarer:

 1. Det er fantastisk å få en hjemmelaget gave!! Jeg setter utrolig stor pris på det når jeg får noe som noen har brukt av sin egen tid for å lage til MEG!! Man bruker som regel også mer tid på en slik gave enn på kjøpesenteret før jul. St i kø på xxl i går, da en framfor meg hadde kjøpt (ca) 40 3-pack hvite (!) tennissokker som han skulle gi til alle i familien og venner de neste årene i gaver. Håper han får noen inretur ved neste korsvei!
  Gi gavene dine med stolthet, og så er jeg overbesvist om at alle mottakere blir kjempeglad. :)
  Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er godt med litt bekreftelse Kristin, jeg tror jo at de aller fleste setter veldig pris på gavene de får og kanskje ekstra på de hjemmelaga, men vi som gir bort hjemmelaga ting kjenner nok mer press nå enn før tror jeg. Alt skal liksom være så mye syns jeg, selv om mottakerne ikke tenker det så er det et press fra de som (gjør en god jobb med å) selger ting. Tusen takk for at du legger igjen noen ord her, jeg blir så glad :)
   Lina

   Slett
 2. Jeg har skrevet en del innlegg om jul. Jeg er litt anti-jul. Dvs, jeg er anti julegavemas. Julen har blitt alt for kommersiell, og det brukes alt for mye penger på å kjøpe gaver. Selv setter jeg ekstra pris på hjemmelagde gaver, det at noen har satt seg ned, tatt seg tid til å lage noe selv betyr så uendelig mye mer enn folk som bare går i butikken og kjøper noe fordi de må. Jeg prøver å få mine nærmeste med på at vi ikke kjøper gaver, men lykkes ikke helt. Enn så lenge resulterer det i hjemmelagde gaver fra meg (alltid noe matrelatert), og en gave gitt til et veldedig formål. Nå vet jge ikke hvem du gir gaver til, men jeg vil tro de fleste setter pris på omtanke heller enn en tilfeldig gjenstand. Vi har alle så alt for mye uansett. Jeg tror nesten det er omvendt av det du skriver over her, jeg tror heller at i dagens samfunn settes det nesten mer pris på gaver som er hjemmelagde. For de er unntaket.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg syns også det er litt mye gavemas, jeg er større fan av å gi litt sånn utenom egentlig. Du må ikke misforstå, jeg tror nok de fleste som får hjemmelaga gaver setter pris på dem, men jeg har snakka med flere som lager gaver og som sitter med en følelse av at ved å gi hjemmelaga så lever man liksom ikke opp til gavestandardene. Det er med andre ord handelsstanden som har gjort jobben sin.. Da er det veldig godt å høre at vi er flere som er motstandere av kommersialiseringen av jula.
   Lina

   Slett
 3. Heisan. Syns det er fantastisk å få hjemmelagede julegaver - men litt dårligere på å gi hjemmelaged. :-(( å..hvor fine ord fra din oldemor. Klok dame!!! mvh karjis

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja hun var det altså! Og sårt savnet nå. Jeg skjønner godt at ikke alle kan gi hjemmelaga, men godt å vite at det blir satt pris på. Det tror jeg nok helt sikkert mine gavemottakere gjør også, det er nok mer en følelse hos oss som lager og gir bort.. Så hyggelig at du ville legge igjen noen ord her hos meg, det er så koselig å få vite hvem som leser! Ha en fin uke!
   Lina

   Slett
 4. Ååå, for et nydelig minne Lina♥ Har nesten akkurat samme opplevelsen med oldemoren din. Vakkert! Hjemmelagede gaver har jeg gitt i årevis, og det er ingenting man får så takknemlige tilbakemeldinger på som akkurat disse. Stå på Lina! (og hold deg til planen ☺)
  -tanteA-

  SvarSlett
  Svar
  1. Det e en deal tante :) God helg til dæ og guttan dine!
   Klem L

   Slett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord til meg, jeg setter stor pris på alle som leser det jeg skriver. Jeg prøver å svare alle som kommenterer, men om du lurer på noe og ikke får svar, send meg en mail på omgdeterlina@gmail.com da er du sikret å få svar på spørsmålet ditt.

Klem fra Lina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...