fredag 21. februar 2014

DIY Hay Dot-kopi

Jeg er helt overvelda over hvor fin heiagjeng dere er, tusen takk for alle oppmuntrende ord, og ikke minst all skryten jeg har fått for putene mine både på instagram og facebook. Tusen hjertelig takk, det varmer virkelig, særlig for meg som har hatt syangst i nesten 20 år! Som lovet så deler jeg altså hvordan jeg har gjort det, sånn at dere som leser kan komme over kneika og lage fine puter dere også.

Du trenger
Stoff
Saks
Målebånd
Knappenåler
Kle-på-knapper 38mm
Lang nål
Ekstra sterk tråd (til å feste knappen)
Ja, også helst en symaskin da, men det går sikkert an å sy for hånd også dersom det er ønskelig

Sånn gjør du
Bestem deg for hvor stor pute du vil lage. Jeg har laget i litt ulike størrelser, men la oss si at du vil lage en som er 50 x 50 cm. Klipp ut stoff stoff i ønsket kvalitet og farge som er 52 x 52 cm. På den måten har du plass til å sy sømmen. Klipp ut en til. Fest dem sammen med knappenåler som vist på bildet over.


Mormor sier at skikkelige sydamer syr med knappenålene i stoffet, og ambisiøs som jeg er gjør jeg selvfølgelig det jeg også. Jeg har jo brukt ullstoff og det holder seg veldig greit på plass, så det er ikke sikkert man egentlig trenger så mange knappenåler, men det fikk meg i hvert fall til å føle meg skikkelig proff. Sy rundt og etterlat et hull hvor du kan dytte inn puta (se bildet under). På denne puta lot jeg hullet være på sida, og det viste seg å være litt vanskeligere når jeg skulle sy den pent igjen for hånd, så jeg anbefaler å sy hjørnene på maskin og heller la hullet være igjen på midten.


Så trekker du knappen. Det gjøres ved å klippe ut en runding som er litt større en knappen (som vist på det øverste bildet), dra stoffet rundt den runde delen og feste stoffet på taggene inni. Dette er litt møysommelig arbeid, men det går. Det er også lurt å klippe vekk overflødig stoff for lettere å få trykket på plass baksida av knappen. Trykk (hardere enn du tror, og noen ganger føles det nesten umulig) til du hører et knepp. Så skal du feste knappen.
Bruk målebånd for å finne midten, dra nåla gjennom knappefestet og stikk den tvers gjennom innerputa. Gjenta til knappen sitter.


Til slutt skal du sy igjen den lille åpninga for hånd. Og så er det tid for å nyte mestringsfølelsen og synet av puter som ble akkurat som du hadde tenkt deg dem.Jeg har selvfølgelig laga noen av de avlange Hay-putene med to knapper også, men venter fortsatt på å få innerputene i hus, så de må dere vente litt med å få se. Framgangsmåten er imidlertid helt den samme. Jeg gleder meg til å se putene deres, og håper dere alle får en fin fredag!

Lina

19 kommentarer:

 1. Fine puter Lina! Noen av putene hjemme er langt på overtid for å få nye trekk, så her skal symaskina frem :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy at jeg kan være med å inspirere! Heia, heia! :)

   Slett
 2. Kjempe!
  Får se om jeg tørr dette da ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Siw, det syns jeg du skal! Når til og med jeg som har vært så redd for å ta fatt fikk til dette har jeg stor tro på deg, som lager så mye annet fint :) Gleder meg til å se resultatet!

   Slett
 3. Har lenge tenkt å prøve meg på dette jeg også, liker de putene så godt men har ikke funnet noen i helt riktig farge. Har ikke symaskin, men har noen venner jeg kan invitere meg selv på sybesøk til...

  SvarSlett
  Svar
  1. Go for it! Dette var skikkelig gøy syns jeg! :)

   Slett
 4. Heia Lina! Du er altså SÅ kreativ og flink til å få til det du prøver deg på. Det er jo ganske så viktig i denne Gjør Det Selv-verdenen☺ Fantastisk flotte puter, nydelige glassunderlag i forrige innlegg og gode råd fra mormor! Kan det bli bedre?☺
  ♥tanteA

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk tante! Dåkker e jo ikke så verst sjøl heller ;) Det e ikke alltid æ får kommentert, men æ les alt dåkker legg ut og æ lar mæ stadig imponere :)
   Stor klem!

   Slett
 5. Vidunderlige puter <3
  Jeg synes at du er veldig flink jeg.. Stå på videre! :)

  PS: Også likte jeg godt &-tegnet som ble skapt av tråden på det tredje bildet nedenfra! Sånn går det etter flere uker med å jobbe med detaljer på skolen.. *hihi*

  Ha en fin uke! :)
  Klem fra Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Tuuusen takk Heidi! :) Ja man blir vel litt miljøskadet av å jobbe med typografi dagen lang? Håper du trives godt med det da! Klem, L

   Slett
 6. Anne-Inger Lunner13. juli 2014 kl. 21:25

  Så fine puter! :-) Hvor har du kjøpt stoffet og knappen?

  SvarSlett
 7. kjempefine.
  lager du på bestilling? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk og beklager så sent svar, men her har det vært full sommermodus den siste tiden. Jeg kan lage på bestilling, men det kommer jo litt an på om jeg finner stoffet du ønsker deg. Jeg har noen klare til salg som jeg kan sende deg bilder av hvis du vil? Puter med to knapper koster 450,- og puter med en knapp koster 400,-.

   Slett
 8. Hei! Kjempefine puter! :) Hvor har du kjøpt stoffet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk skal du ha! Stoffet er kjøpt på en stoffbutikk som heter Lakshmi som ligger på Grønland i Oslo. Hun som jobber der er veldig søt og hjelpsom så jeg handler nesten alt stoffet mitt hos henne :) Lykke til!

   Slett
 9. Hvordan får du knappen dypt nedi puten? Jeg har prøvd å sy på to store knapper på et grovt putetrekk, men de stikker ut fra stoffer og virker litt løse... Sitter i grunn godt, har sydd noen runder, men sitter ikke så dypt i puten som jeg kunne ha tenkt meg :-/

  SvarSlett
 10. Hvordan får du knappen dypt nedi puten? Jeg har prøvd å sy på to store knapper på et grovt putetrekk, men de stikker ut fra stoffer og virker litt løse... Sitter i grunn godt, har sydd noen runder, men sitter ikke så dypt i puten som jeg kunne ha tenkt meg :-/

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord til meg, jeg setter stor pris på alle som leser det jeg skriver. Jeg prøver å svare alle som kommenterer, men om du lurer på noe og ikke får svar, send meg en mail på omgdeterlina@gmail.com da er du sikret å få svar på spørsmålet ditt.

Klem fra Lina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...