lørdag 18. oktober 2014

Brukt, men trendy

Hvorfor gjenbruk?

Oldemoren min, hun med skattekistekommoden i forrige innlegg vet dere, hun samlet på alt. Ved siden av soverommet hennes lå det et kott, et sånt som ville blitt kalt for walk-in-closet i dag, og der oppbevarte hun alt sånt som hun kunne få bruk for en gang. Hver jul pakket hun møysommelig opp alle pakkene hun fikk uten å ødelegge papiret, glattet det ut og tok vare på det der oppe på kottet, for så å bruke det når hun skulle pakke inn gaver neste gang. Hun var vant til "å snu på tiøringen" som hun selv sa, fordi hun vokste opp i en tid hvor man var nødt til det. I dag trenger heldigvis ikke de fleste tenke sånn, for vi har råd til å kvitte oss med ting og skaffe oss nye. Men selv om hennes vaner kanskje ikke lenger er nødvendige for å kunne kjøpe det man trenger og har lyst på, så hadde vi hatt godt av å ta vare på noe av vanene for å bremse opp forbruket og spare miljøet. Jeg skal ikke moralisere mye om miljø, men for meg er det et viktig bakteppe for hvorfor jeg ønsker å kjøpe brukt. Det er jo så mye som kan brukes om igjen, uten at man må senke kravene sine til hverken form eller funksjon.  Dessuten er det mye penger å spare i å kjøpe brukt, og det kan jo komme godt med for noen og enhver selv om vi generelt sett har mye penger mellom hendene i dette landet vårt. 

Husmorstolen er kjøpt på Brukthallen på Sinsen og malt med malingsprøver. Malingssøl hadde den da vi kjøpte den også, så den har nok stått på et verksted eller i en garasje før den kom til oss. Her står den på kjøkkenet.

Blant oss interiørbloggere har det gått en debatt om hvorvidt hjemmene våre har blitt for like, og jeg ønsker ikke å ta opp denne her nå, men fakta er at vi stort sett har mulighet til å kjøpe oss de samme, nye tingene. Og interiør og design er blitt mote i Norge, hvor vi alle følger de samme smale trendene. Da sier det seg selv at det blir mye likt. Jeg er selvfølgelig opptatt av både design og interiør selv, og vi har flere klassikere hjemme hos oss som jeg vet går igjen mange steder, men jeg mener personligheten ligger i hvordan man kombinerer ting. Dessuten er det noe eget med ting som har levd liv syns jeg. Nesten som om de har en egen sjel. Jeg tenker på alle som har sittet på husmorstolen min  før meg, og da føles det mer som om jeg er en del av stolens liv i stedet for omvendt.  Bruktlkjøp er altså ikke bare miljø- og lommebokvennlig, det gir en personlig stil som ikke bare kan kopieres rett av. Dessuten er brukthandling, i hvert fall sånn som jeg gjør det, god trening for de kreative musklene. Det skal jeg vise eksempler på litt lenger ned, så heng på!

Hva skal man se etter?

Først og fremst syns jeg man skal se etter ting man liker. Det som gjør at hjertet banker litt ekstra. Når det er sagt er det en del farger, former og materialer som er mer i vinden enn andre. Akkurat nå vil "alle" ha kobber, marmor (og kanskje aller helst den grønne varianten), keramikk og messing. Benjamin Moore kåret en lys grønnfarge kalt Guilford Green som sin Color of the year for 2015, mens Nordsjø har valgt Copper Orange. Dere som kjenner meg og stilen min vet at jeg ikke hopper på disse trendene med det første, men jeg mener at man fint kan handle brukt og være med i tiden selv om man ikke handler det som er helt på trendtoppen. Selv har jeg handla lysestaker i farget glass på loppis i høst, en keramikkvase jeg ikke helt vet om får permanent oppholdstillatelse ennå, og noen fine retrolamper som skal få ny farge. Men noe man ofte glemmer når man tenker brukthandling, er at ikke alt som er brukt er gammelt. I hjemmet vårt er det flere bruktkjøp som ingen ville trodd var brukt av noen andre før. Blant annet  e Muuto Nerd chair som vi ikke ville ha tatt oss råd til på fullpris, en Hay Hee Dining chair og flere mummikopper. Altså ting som er in nå og kan fås i butikk, men som noen andre ikke ville ha lenger. Flaks for lommeboka vår og bra for miljøet!

Denne telefonen er kjøpt på Alle tiders hjem i Ås etter at jeg så den i bakgrunnen på et bilde fra butikken på instagram. Siden jeg hadde vært nødt å gå fra en helt lik, men alt for dyr i Oslo nesten et år før banka hjertet mitt litt ekstra da jeg klikka meg inn i nettbutikken. Heldigvis var den ikke solgt, men lå der og venta på meg!


Hvordan innrede tidsriktig med gjenbruk?

Mye av suksessen bak å få bruktting til å passe inn handler om form og fargebruk. Det aller letteste er jo selvfølgelig å se etter ting som er trendy nå sånn som jeg skrev om i forrige avsnitt.  Men jeg er kjerringa mot strømmen for i hvert fall andre trend-år på rad og syns ikke noe særlig om verken materialet eller fargene på må-ha-tingene akkurat nå. Den observante leser husker at jeg lovte å si mer om det kreative aspektet ved å handle brukt, og her blir det relevant. Noe av det beste med å brukthandle er å finne noe som jeg må lure litt på om jeg kan gjøre fint. Kan jeg male det om? Kan jeg bruke det til noe annet? Kan jeg ta det fra hverandre og bruke deler av det? Nå skal ikke jeg ta all æren for ideen bak barskapet vårt for en sånn var noe av det første jeg ramla over på pinterest, men vi har gjort en egen vri på vårt og er veldig fornøyd.

Nytt liv til en gammel Sølvsuper.

Som oftest trenger ikke forandringen være så ekstrem som i dette tilfellet, men veldig ofte maler jeg ting jeg har funnet. Det handler selvfølgelig om å få ting i de fargene vi liker, men først og fremst er det fordi vi helt bevisst har valgt å holde oss til en ganske begrenset fargepalett i leiligheta vår. Unntaket er bokhyllene, som i seg selv med alt sitt innhold  krever så mye av rommet at det er deilig med den rolige basen det gir at fargevalgene eller harmonerer med hverandre.

En annen viktig ting å huske på når man står på brukthandelen og har funnet en Olapult i perfekt stand: det kan bli for mye av en god ting! Dette gjelder jo uansett stil, og om man har bare brukt eller nye ting, men hvert møbel krever sin plass. Og hjemme hos oss vil det fort bli seende ut som 60-talls-leiligheta i den bygården på Folkemuseet hvis vi ikke passer litt på. Vi kombinerer det varme treverket og det nærmest organiske designet på retromøblene våre med stramme, rette linjer og kalde farger. Vi har også bevisst malt noen av teakmøblene for å bringe det hele sammen.

Den stramme moderne sofaen står i fin kontrast til de organiske linjene i retromøblene.


Dessverre kan jeg ikke skryte av bunker med sirlig brettet gavepapir til gjenbruk sånn som oldemoren min, men jeg hører stemmen hennes hver gang jeg åpner en presang: "Forsiktig med tapen så ikke du riv opp papiret, for det e så fint å spare  på, så har du til en anna gang". Og jeg tror det er noe i det altså. Å ikke ta så lett på tingene, men tenke at de skal vare, og se nye bruksområder for både det vi har fra før og det andre ikke lenger har bruk for i stedet for å handle alt nytt.

Lina

English recap
This is a talk I gave at a blogevent at Alle Tiders hjem today. I spoke about how to decorate with vintage items and still maintain a contemporary look. I'm not gonna translate the whole thing (not today at least), but it's all about tying the room together by using colors that harmonize and to look for the classic designs that's still in style today.

8 kommentarer:

 1. Sitt no her og les, med tåra i øyan, og tenke på ho mor Kitty. Du har beskrevet ho så levende. Også tenke æ på kor heldige dåkker begge jenten mine va, som fikk lov til å bli kjent med ho mor. Et varmt, og hjertegodt menneske.
  Og ja, æ huske gavepapirbunken hennes. Der va det alltid papir å få, om engave skulle pakkes inn i siste liten, og æ ikkje hadde på lager. Eller, om ei skolebok skulle beskyttes med papir på permen. :-) Eller om ho trengte å lage en sommerfugl som dekorasjon, eller....... Gjenbruksvalget var uendelig! :-)
  Klem fra mamma <3

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk mamma for de fine ordan og for at vi fikk bli så godt kjent med ho oldemor :)

   Slett
 2. Fordelen med å ikke være helt "up to date" i denne interiør og design verdenen, er at man skaper sin helt egne stil med det man allerede har. Og det man kvitter seg med kommer altså andre til gode, som igjen skaper sin helt egne stil av det igjen. At noe blir in og noe ikke, er ganske tilfeldig, tror jeg. Du/dere har jo en særdeles fin og god stil i hus, og jeg ser godt hvilke farger som går igjen, og som skaper ro og harmoni, i heimen.♥
  -tanteA-

  SvarSlett
  Svar
  1. Det viktigste med interiøret må jo være at man trives sjøl, og at det fungere godt for dem som bor der. Veldig hyggelig at du syns vi har det fint :) Æ e no spent på å se kordan det blir i stua hos dåkker når dåkker e ferdig! Klem L

   Slett
 3. Hola amiga querida !! Yo adoro los objetos vintsge como esa radio y ese teléfono !!. Que tenga un bien comiendo de semana
  Besos

  SvarSlett
 4. Mange bra poeng! :) Jeg sitter akkurat å lurer på om jeg skal unne meg et ganske dyrt retromøbel jeg fant på en bruktbutikk i helgen. Og nå tror jeg jammen jeg ble overbevist om at jeg skal gjøre det! ;) Hehe.

  SvarSlett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord til meg, jeg setter stor pris på alle som leser det jeg skriver. Jeg prøver å svare alle som kommenterer, men om du lurer på noe og ikke får svar, send meg en mail på omgdeterlina@gmail.com da er du sikret å få svar på spørsmålet ditt.

Klem fra Lina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...