mandag 1. juli 2013

DIY bokhylle


Bokhylla utgjør en hel vegg i stua, og den er virkelig et blikkfang!

Når vi får besøk av folk som ikke har vært her før får vi alltid skryt for den fine bokhylla vår. Bokhylla er et samarbeidsprosjekt mellom fetteren min som er snekker, Lars og meg. Det som er fint med å lage noe selv er at man kan få akkurat det man ønsker seg. Jeg tegna hylla vår ut fra hvilke oppbevaringsbehov vi har, og den passer derfor svært godt til våre behov. Dessuten syns vi det er fint at den dekker hele veggen, noe vi ikke ville fått til med en kjøpt hylle. Fordi den dekker hele veggen oppleves det dessuten ikke som at den tar noe plass. Det er jo luksus med så mye oppbevaringsmuligheter uten at det tar plass! Da vi bygde hylla hadde jeg ikke tenkt at jeg skulle begynne å blogge, derfor finnes det dessverre få underveis-bilder. Dere får nøye dere med bilder av hylla sånn som den er i dag. I morgen vil jeg dele noen inspirasjons-bilder som kan hjelpe dere på vei med deres egne ideer.

Du trenger
to-tom-fire  (48x98mm) til bunnen
(ønsker man en grunnere hylle er det mulig å bytte ut med en annen dimensjon)
trelim
skruer
akryl
sparkel
eventuelt maling
diy-snekker-motto nummer én: Measure twice, cut once!

Sånn gjør du
Tegn opp hylla du vil bygge med mål. Tykkelsen på hobbyplatene er 18 mm, husk å ta med det i beregningen!  Enkelthyller bør ikke være særlig bredere enn 70-80 cm. Da må man i hvert fall være bevisst på hva man belaster de med. Det forenkler også byggeprossessen at hyllene ikke står rett ovenfor hverandre vis man skal ha flere hyller ved siden av hverandre, men at man heller forskyver de litt i forhold til hverandre i høyden.

1. Bygg en base av to-tom-fire 
Vi gjorde dette for at hyllen skulle rekke helt opp til taket siden lengden på hobbyplatene er 2485mm og vi har 2650mm opp til taket. Det kan jo uansett være fint å få den nederste hyllen litt opp fra gulvet. Er gulvet litt skeivt kan man vatre opp ved å slå små kiler under fra innsiden, så synes det ikke når man setter på list utenpå. Basen bygde vi ut til 40 cm sånn at bunnen på den nederste hyllen ble dypere enn resten. Vi lagde basen slik at vi kunne legge listverk utenpå rammeverket. Selve hylla lages liggende på gulvet, og løftes deretter opp mot veggen.

2. Fest hylleplatene på hylleveggen
Merk av på bunnplaten hvor alle hylleveggene kommerSkal du lage en forholdsvis kort hylle, på under 2 meter eller noe kan du lage alt i en omgang. Skal du lage den lengre er det bedre å ta det i flere omganger, fordi du ikke vil klare å løfte hyllen på plass i ett stykke. Vi kan ta utgangspunkt i vår hylle som er nesten 4 meter. Vi startet til venstre og gjorde klar to hyllebredder, en på 30 cm og en på 50cm.

Gjør klar 3 sidevegger. Vi måtte ikke tilpasse de i høyden siden vi har det litt høyere under taket enn normalt, men om de må kuttes må de kuttes slik at man hvertfall har 18 mm igjen til taket slik at man kan legge en hobbyplate oppå som ”tak”. Kutt opp så mange hyller som du trenger. Dette kommer jo an på hvor høye hyller du ønsker deg. Vi trengte 8 stk på 30 cm og 9 stk på 50 cm. Man bør også legge alle platene oppå hverandre for å sjekke at de er like store. Små forskjeller kan skjules ved hjelp av akryl til slutt.

Nummerér alle hylleplatene fra topp til bunn (eller andre veien, bare ha kontroll på hvilke som hører til hvor). Bor 3 hull på både høyre og venstre side av hver hylleplate, med borret som fulgte med pluggsettet. Legg de to første veggene mot hverandre front mot front, og merk av hvor alle hyllene skal være, bruk en vinkel for å få de i vater, og sjekk hele tiden at begge platene du tegner på ligger inntil hverandre i høyden. 

Start med den nederste hyllen som da er merket med nr 1, og sett inn proppene med pigger på som fulgte med pluggsettet. Sett den på høykant med piggene ned på den første hylleveggen, sørg for at den ligger kant i kant mot fronten, og at den ligger i mot de linjene du tegnet opp. Slå lett på hyllen med en hammer slik at det blir tre små merker på hylleveggen etter piggene. Bruk borret som fulgte med pluggsettet og bor ca 1 cm dype hull der hvor det er merker etter piggene. Sett så piggene inn i hullene på den andre siden av den samme hyllen, og gjør det samme på den andre hylleveggen. Her må man ha tungen rett i munnen slik at det ikke blir feil med bak/frem og opp/ned, siden hullene man borret i hyllene ikke er identisk på alle sammen.

Gjør akkurat det samme med hylle nr 2, 3, 4 osv. til du har gjort alle hyllene du skal ha i den første rekken. Når det er gjort, snur man hyllevegg nummer 2, og legger den front mot front med hyllevegg nr 3, bruker de nye hylleplatene, merker opp, pigger hull og borrer opp. Fortsett på samme måte til du har kuttet, merket opp og borret opp alle hull. Lim treplugger i alle hull på hyllevegg nr 1, fyll hullene på den ene siden av alle hylleplatene. Her belønnes du for å ha tenkt og merket riktig ved at pluggene faktisk treffer hullene. 

3. Løft hylla på plass
Montér så mange hyllerader du klarer å løfte opp i ett stykke. Vi satte bare sammen to før vi løftet opp, så hoppet vi over en hylle og lagde klar to rader til. Så satte vi opp hyllene i mellom de to seksjonene til slutt. Siden vi var bare to stk som satte den i sammen var det litt vanskelig å få hyllene til å sitte sammen når vi satte opp de løse hyllene i midten. Derfor endte vi med å skru de fast i den ene veggen for at det skulle være lettere å få de til å treffe de andre hullene uten at de datt ut hele tiden.

4. Lag utforinger
Når hele hyllen var oppe foret vi ut med 10 cm hobbyplater på hver side av hylla slik at den gikk fra vegg til vegg.

5. Prikken over i'en
Sparkle eventuelle skruehull, dekk alle sprekker mellom hylleplate og hyllevegg med akryl. Dette er lurt både for å skjule eventuelle skeivheter etter kuttingene, og for å beskytte sponkjernen i hobbyplaten som sveller og buler veldig fort hvis den får fuktighet på seg. Det er jo greit å kunne vaske over hylla innimellom. Den definitive prikken over i'en er å male hylla med yndlingsfargen.

Lykke til, og ikke vær redd for å spørre hvis du lurer på noe! 

Lina (@omgdeterlina)

DIYen er gratis, og du må gjerne dele den med andre, men da setter jeg pris på at du linker tilbake til bloggen min.

2 kommentarer:

  1. Oi, dette var litt komplisert for mitt trøtte hode akkurat nå! Hvor dyp er hyllen? Drømmer om en svæær plassbygd bokhylle, og deres var jo helt perfekt! Må kikke innom her litt tidligere på dagen :o)

    SvarSlett
    Svar
    1. Beklager at jeg er så treg med å svare, men her var vi travelt opptatt med forberedelser til gårdagen! Hylla er 30 cm dyp. Vi kjøpte plater som var 60cm og delte dem i to, men hvis vi skulle gjort jobben på nytt hadde vi kjøpt ferdig 30cm plater fordi saga vår ikke er god nok og skadet platene litt noen steder. Hvis det er vanskelig å skjønne hva jeg mener også andre tidspunkt på døgnet enn sent må du bare si i fra hva du lurer på så skal jeg svare så godt jeg kan :)

      Slett

Tusen takk for at du tok deg tid til å legge igjen noen ord til meg, jeg setter stor pris på alle som leser det jeg skriver. Jeg prøver å svare alle som kommenterer, men om du lurer på noe og ikke får svar, send meg en mail på omgdeterlina@gmail.com da er du sikret å få svar på spørsmålet ditt.

Klem fra Lina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...